Home
Ontstaan
Uitgelicht
18 Stille Getuigen
Seizoen 2017
Ere-Bier 2017
Schenkingen:
Foto's:
Curiositeiten
Gastenboek museum
Groepsbezoeken
Historische rondrit
Adres & Openingstijd
Links
Contact
Opruimen zolder

Ere-Bier 2017

Ieder jaar wordt er door de Stadsbierbrouwerij AWA'85 in samenwerking met ons museum een speciaal Ere-Bier gebrouwen ter nagedachtenis aan hen waar wij onze vrijheid aan te danken hebben.

Het Ere-Bier 2017 wordt dit jaar speciaal gebrouwen voor de heer Julius Gerard 'Bub' de Vries, samen met zijn vader was hij lid van de Apeldoornse verzetsgroep mevrouw Narda van Terwisga. Hulp aan joodse burgers, hulp aan gestrande geallieerde piloten en bemanningsleden van neergestorte vliegtuigen, hulp aan onderduikers en overvallen op distributiekantoren waren de hoofdtaken van de verzetsgroep. Door verraad is een groot gedeelte van de verzetsgroep opgepakt. Mevrouw Narda van Terwisga wordt naar het vrouwenkamp Ravensbruck getransporteerd, ze heeft het kamp overleefd. Haar verdere leven heeft zij problemen ondervonden van hetgeen er in het kamp gebeurd is.

Na de oorlog heeft de vrouw van meneer de Vries het een en ander verteld, voor het artikel klik op onderstaand. 

http://ampt-epe.nl/historie/48-bevrijdingskrant/420-20-daisy-de-vries-juncker-vertelt

11 februari is het Ere-Bier gebrouwen bij AWA'85 in Apeldoorn. De dochters van de heer Bub de Vries waren aanwezig. Op 5 mei werd het bier officieel aan de dames uitgereikt. 

Uitreiking Ere-Bier 5 mei 2017.

Het bier werd officieel door de heer Hans Holtman overhandigd aan de dochters van de heer de Vries. De uitreiking vond plaats in ons museum. Na de uitreiking werd het bevrijdingsvuur in Beekbergen door mevrouw Candy Leeuwis-de Vries ontstoken. Ook hield zij een korte toespraak waarin zij vertelde hoe de oorlogsjaren altijd nadrukkelijk in de familie aanwezig was. Er werd niet over gesproken maar in de periode voor 4 en 5 mei kwam er altijd een koude sfeer in het ouderlijk huis.

 

Meesterbrouwer Ton Fisser samen met Angelique Kruger van TV-Gelderland tijdens het brouwen Ere-Bier 2016.

 

In voorgaande jaren werd het Ere-Bier uitgereikt aan:

2011: ter nagedachtenis aan Private Murray Parmitter, de eerste Canadese soldaat die Apeldoorn binnenkwam.

2012: de heer Schalk Toom senior, directeur van de Koninklijke drukkerij Apeldoorn. Vervalsen van persoonsbewijzen en drukken verzetskranten.

2013: Steun-Bier, een mentaal steuntje in de rug van Collectie '40-'45. 

2014: In nagedachtenis aan alle vrouwen 'de koerierster' die voor gevaar voor eigen leven op de fiets hun werk deden voor het landelijke verzet. Symbolisch werd het bier uitgereikt aan mevrouw de Vries, Apeldoorn.

2015: Vader en zoon Blom, Beekbergen, behorend tot verzetsgroep Van't Land, beiden kwamen om het leven. 

2016: Mevrouw Riek Stapper en de heer Berend Holtman, beiden kwamen om het leven bij een beschieting in Beekbergen tijdens de evacuatie van Arnhem.