Home
Ontstaan
Uitgelicht
18 Stille Getuigen
Seizoen 2018
Ere-Bier 2018
Schenkingen:
Foto's:
Curiositeiten
Gastenboek museum
Groepsbezoeken
Historische rondrit
Adres & Openingstijd
Links
Contact
Privacyverklaring
Opruimen zolder

Ere-Bier 2018

Ieder jaar wordt er door de Stadsbierbrouwerij AWA'85 in samenwerking met ons museum een speciaal Ere-Bier gebrouwen ter nagedachtenis aan hen waar wij onze vrijheid aan te danken hebben.

Onderwijzers 1940: De heer Jan Vrijs, onderwijzer in Beekbergen weigert de loyaliteitsverklaring te tekenen voor de nieuwe orde en hij wordt ontslagen. De heer Jacob Samuel Wijler, een joodse onderwijzer uit Apeldoorn wordt ontslagen en hij zal later met zijn vrouw zelfmoord plegen.

De lagere school in ons dorp Beekbergen, de OBS, bestaat dit jaar 200 jaar. Aan de onderwijzers van nu de taak om de verhalen uit de oorlog door te vertellen aan de jonge generaties.

Op 6 januari jl werd het begin gemaakt met het brouwproces en verschillende leerkrachten van de OBS waren aanwezig. Het Ere-Bier werd 14 april op spectaculaire wijze uitgereikt. Een kleine optocht met voorop doedelblazers gevolgd door verscheidene oude militaire voertuigen bracht het bier naar de OBS in Beekbergen.

 

 

 

Meesterbrouwer Ton Fisser samen met Angelique Kruger van TV-Gelderland tijdens het brouwen Ere-Bier 2016.

 

In voorgaande jaren werd het Ere-Bier uitgereikt aan:

2011: ter nagedachtenis aan Private Murray Parmitter, de eerste Canadese soldaat die Apeldoorn binnenkwam.

2012: de heer Schalk Toom senior, directeur van de Koninklijke drukkerij Apeldoorn. Vervalsen van persoonsbewijzen en drukken verzetskranten.

2013: Steun-Bier, een mentaal steuntje in de rug van Collectie '40-'45. 

2014: In nagedachtenis aan alle vrouwen 'de koerierster' die voor gevaar voor eigen leven op de fiets hun werk deden voor het landelijke verzet. Symbolisch werd het bier uitgereikt aan mevrouw de Vries, Apeldoorn.

2015: Vader en zoon Blom, Beekbergen, behorend tot verzetsgroep Van't Land, beiden kwamen om het leven. 

2016: Mevrouw Riek Stapper en de heer Berend Holtman, beiden kwamen om het leven bij een beschieting in Beekbergen tijdens de evacuatie van Arnhem. 

2017: de heer 'Bub' de Vries, samen met zijn vader was hij lid van de Apeldoornse verzetsgroep onder leiding van mevrouw Narda van Terwisga.