Home
Ontstaan
Uitgelicht
18 Stille Getuigen
Seizoen 2021
In Memoriam
Schenkingen:
Foto's:
Curiositeiten
Gastenboek museum
Groepsbezoeken
Historische rondrit
Adres & Openingstijd
Links
Contact
Privacyverklaring
Opruimen zolder

In Memoriam meester-brouwer Ton Fisser. 

Vanaf 2011 werd er ieder jaar, in samenwerking met de Stadsbrouwerij AWA'85, een Ere-Bier gebrouwen ter ere aan hen waar wij onze vrijheid aan te danken hebben.

Wat ontstond uit een toevallige ontmoeting groeide uit tot een, soms zelfs op kleine schaal internationaal bekend, eerbetoon. Eerbetoon in de vorm van bier vroegen vaak journalisten en radio-makers? Ja, niet om veel van te drinken maar om even met een speciaal bier stil te staan bij een gebeurtenis met de dank dat wij mogen leven in vrede.

Het was onze 'professor Barabas', de heer Ton Fisser van AWA'85, die ieder jaar het bier vol overgave brouwde. Het museum bracht het thema aan en Ton ging aan de slag. Gezamenlijk zette Ton en ik een plan uit. Hoe gaan we het overhandigen? Wie gaan we inlichten om er meer bekendheid aan te geven? Lokale en landelijke kranten, lokale radio en tv-zenders, elk kanaal wat we konden bedenken werd door ons benaderd en met succes. De uitreiking was veelal aan de familie leden van degene die in het betreffende jaar door ons gekozen werd.

Het was 2018 dat Ton voor de eerste keer met een idee kwam om de onderwijzers centraal te stellen. Het was 2018 dat er bij Ton een ongeneeslijke ziekte werd vastgesteld. Op 13 oktober stopte het leven van een bijzondere vriendelijke hartelijke man. 

Professor Barabas, beste Ton, bedankt dat ik u heb mogen ontmoeten, bedankt voor de vele mooie jaren, het is voor ons beiden een bijzondere tijd geweest. 

Meesterbrouwer Ton Fisser samen met Angelique Kruger van TV-Gelderland tijdens het brouwen Ere-Bier 2016.

 

Het Ere-Bier werd speciaal gebrouwen voor:

2011: ter nagedachtenis aan Private Murray Parmitter, de eerste Canadese soldaat die Apeldoorn binnenkwam.

2012: de heer Schalk Toom senior, directeur van de Koninklijke drukkerij Apeldoorn. Vervalsen van persoonsbewijzen en drukken verzetskranten.

2013: Steun-Bier, een mentaal steuntje in de rug van Collectie '40-'45. 

2014: In nagedachtenis aan alle vrouwen 'de koerierster' die voor gevaar voor eigen leven op de fiets hun werk deden voor het landelijke verzet. Symbolisch werd het bier uitgereikt aan mevrouw de Vries, Apeldoorn.

2015: Vader en zoon Blom, Beekbergen, behorend tot verzetsgroep Van't Land, beiden kwamen om het leven. 

2016: Mevrouw Riek Stapper en de heer Berend Holtman, beiden kwamen om het leven bij een beschieting in Beekbergen tijdens de evacuatie van Arnhem. 

2017: de heer 'Bub' de Vries, samen met zijn vader was hij lid van de Apeldoornse verzetsgroep onder leiding van mevrouw Narda van Terwisga.  

2018: Onderwijzers 1940: De heer Jan Vrijs, onderwijzer in Beekbergen weigert de loyaliteitsverklaring te tekenen voor de nieuwe orde en hij wordt ontslagen. De heer Jacob Samuel Wijler, een joodse onderwijzer uit Apeldoorn wordt ontslagen en hij zal later met zijn vrouw zelfmoord plegen. Het Ere-Bier werd geschonken aan de onderwijzers van de lagere school OBS in Beekbergen, in 2018 bestond de school 200 jaar. Aan hun de taak de verhalen uit de oorlog door te vertellen aan de jonge generaties. 

 

Ere-Bier 2018, met de leerkrachten van de OBS Beekbergen en familie de heer Jan Vrijs.