Home
Ontstaan
Uitgelicht
18 Stille Getuigen
Seizoen 2021
In Memoriam
Schenkingen:
Foto's:
Curiositeiten
Gastenboek museum
Groepsbezoeken
Historische rondrit
Adres & Openingstijd
Links
Contact
Privacyverklaring
Opruimen zolder

 

 

Officieuze opening.

17 april 2000 door de heren H. Veldhoen en R. Pogge.

 

 

Collectie '40-'45 vindt zijn oorsprong in 1996 als de toendertijd 7-jarige Sebastiaan een helm vindt op de zolder bij zijn opa en oma.

Wat is dit? Mag dit op mijn kamer staan?

De helm blijkt uit een oude verzameling te komen die zijn vader als kind begonnen is en dit is het begin van een gezamenlijke hobby. Vader en zoon beginnen vele militaria-beurzen, vlooienmarkten en musea af te lopen. Al snel wordt de ruimte in huis te klein en na de verhuizing beginnen ze hun collectie tentoon te stellen in een monumentale schuur naast het woonhuis.

17 april 2000: Collectie ’40-’45 in Beekbergen is geboren.

In een rap tempo volgt het ene het andere op, een boek, een jas, een helm, een kist, een huls, een riem, een tas, een ... ?

Ieder voorwerp staat voor 'iets', met indien mogelijk het verhaal er achter'.Die ene helm, die ene schep, die ene medaille, die ene jas, die ene kogel, die ene schoen.

Wie gebruikte dat, wie droeg dat? Waar ‘stond’ hij of zij voor? En die ene man daar, daar op die foto? Wie was hij? Wat dacht hij toen de foto gemaakt werd?

Ik hoop niet dat ik..?

15 april 2011: Collectie '40-'45 wordt ondergebracht in de helft van het woonhuis. Hierdoor kan men in principe het museum het hele jaar door bezoeken.

Feestelijke her-opening Collectie '40-'45 april 2011. 

 

****************************************************************************

30 mei 2010. Eef komt langs, we hebben veel aan hem te danken. In het begin heeft hij ons vreselijk veel geholpen. Zelf ben ik vele jaren, voordat wij aan onze "reis" begonnen, vrijwilliger bij hem in het Arnhemsoorlogsmuseum geweest.