.
 


Hier zullen we regelmatig laten zien welke giften wij hebben gekregen, voorwerpen met vaak een bijzonder verhaal. Het mooie van ons museum is, dat we dit nieuwe voorwerp opnemen in de collectie en dan meteen een nieuw verhaal hebben om u als bezoeker te vertellen. Alle voorwerpen worden met het verhaal geregistreerd in de stichting. Het zullen ook voorwerpen zijn welke we hebben kunnen aanschaffen. 





Telefoon uit de bunker van Seyss Inquart


Deze telefoon kwam op 5 mei bij ons binnen. Om even de technische details te noemen, het is een Siemens & Halske, type F tist 144b, gem aakt van bakeliet en werd gebruikt in combinatie met een telefooncentrale.

De telefoon is afkomstig uit de bunker van Seyss Inquart, Loolaan Apeldoorn! Meegenomen door een jongen in 1946.


In februari 1944 vertrok Seyss-Inquart met zijn staf van Den Haag/Wassenaar naar Apeldoorn, waar hij zijn kantoor in een geconfisqueerde villa aan de Loolaan 554 vestigde, nadat hij er in de periode 1943-1944 in de tuin een ondergrondse commandobunker van gewapend beton had laten bouwen van 35 meter lang en 13,25 meter breed. De bunker bevatte onder meer een slaapkamer, een bad en een douche, en een telefooncentrale. De bunker diende niet alleen voor hemzelf, maar eveneens voor Generalkommissar Friedrich Wimmer, hoofd van het Ministerie van Justitie en zijn medewerkers, die in hetzelfde kantoorpand werden gevestigd. Zelf ging Seyss-Inquart met zijn gezin wonen in een geconfisqueerde villa aan de Parkstraat in Velp. Na Dolle Dinsdag verhuisde hij met zijn gezin, vanwege de voortdurende en toenemende oorlogshandelingen in en rond Velp, naar Landgoed Spelderholt in Beekbergen, waar het rustiger was. Na de capitulatie van nazi-Duitsland vluchtte hij in der haast met achterlating van de inboedel in de bunker, zodat die geheel intact werd aangetroffen. Bron Wikipedia

Zelfgemaakte graanmolen


Dit type houten graanmolens werden zelfgemaakt om tijdens de oorlog zelf graan te malen. Er zit aan de buitenzijde een zwengel om de 2 molenstenen binnenin te laten draaien. De ene molensteen zit vast en de andere draait erlangs, en zo wordt het graan gemalen tot meel. Het meel wordt in het bakje onderin opgevangen. Mooie vondst in een kringloop




  • WhatsApp Image 2023-05-06 at 16.59.31 (1)
  • WhatsApp Image 2023-05-06 at 16.59.31
  • WhatsApp Image 2023-05-06 at 16.59.55






Duitse huls uit Hoenderloo

Deze Duitse huls vonden we op de kleedjesmarkt in Apeldoorn. Uiteraard wilden we het verhaal weten.

Hij komt uit een boerderij in het Deelerwoud in Hoenderloo. Het is een 7,5 cm huls van een Duits veldkanon FK 16nA. 


Militair Kerkboek Mobilisatie 1939


Het verhaal en de achtergrond van dit kerkboek is ons onbekend. Als u meer weet, dan horen we dat graag. 







  • kist hoogsoeren 1
  • kist hooeg soeren 2
  • kist hoog soeren 3


De munitie kist uit Hoog Soeren.
Vanaf eind 1943 tot vlak voor de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945 was een groot gedeelte van het bos door de bezetter in gebruik genomen als munitiedepot. In 1948 was het terrein deels van munitie schoongemaakt. Jarenlang lag er nog 'van alles' en in 1998 besloot de gemeente Apeldoorn het gebied grondig aan te pakken.


Jaren geleden vonden we op een rommelmarkt in Hoog Soeren een zwart geschilderde Duitse munitie kist, zoals de verkoper ons vertelde 'direct na de bevrijding hier gevonden en gebruikt als gereedschapskist'. Onder de zwarte verf zagen we letters staan. Thuisgekomen begonnen we, voorzichtig met een aardappelschilmesje, de zwarte verf te verwijderen.
Tot onze verrassing kwam de originele tekst te voorschijn.






E-mailen
Bellen
Map
Info