.
 


Hier zullen we regelmatig laten zien welke giften wij hebben gekregen, voorwerpen met vaak een bijzonder verhaal. Het mooie van ons museum is, dat we dit nieuwe voorwerp opnemen in de collectie en dan meteen een nieuw verhaal hebben om u als bezoeker te vertellen. Alle voorwerpen worden met het verhaal geregistreerd in de stichting. Het zullen ook voorwerpen zijn welke we hebben kunnen aanschaffen. 



  • kist hoogsoeren 1
  • kist hooeg soeren 2
  • kist hoog soeren 3


De munitie kist uit Hoog Soeren.
Vanaf eind 1943 tot vlak voor de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945 was een groot gedeelte van het bos door de bezetter in gebruik genomen als munitiedepot. In 1948 was het terrein deels van munitie schoongemaakt. Jarenlang lag er nog 'van alles' en in 1998 besloot de gemeente Apeldoorn het gebied grondig aan te pakken.


Jaren geleden vonden we op een rommelmarkt in Hoog Soeren een zwart geschilderde Duitse munitie kist, zoals de verkoper ons vertelde 'direct na de bevrijding hier gevonden en gebruikt als gereedschapskist'. Onder de zwarte verf zagen we letters staan. Thuisgekomen begonnen we, voorzichtig met een aardappelschilmesje, de zwarte verf te verwijderen.
Tot onze verrassing kwam de originele tekst te voorschijn.


21 januari jl stond er een klein berichtje in het Brabantse Dagblad over ons museum. We waren totaal verrast dat dit geplaatst  werd. Het zou nog mooier worden. 

We kregen een email van een mevrouw, ze had voorwerpen van haar vader gevonden die ze graag aan ons zou willen schenken. Haar broer komt regelmatig in Beekbergen en hij zou het afgeven.


Vanavond kwam haar broer het brengen, een speldje van de Binnenlandsche Strijdkrachten 1944 1945 en een humoristische 'overlijdingskaart' van Adolf Hitler. De speld is van hun vader geweest 'hij zat aardig diep in het Verzet, heeft in Kamp Amersfoort en Vught gezeten'.
Binnenkort zullen we meer te horen krijgen.



Een plankje van 20,5 x 12,5 centimeter.
Opeens komt er een triplex houten plankje op onze weg.
Het plankje is eigenlijk een stukje van de achterkant van een Duitse kazernekast. Op de Saksen Weimar kazerne in Arnhem vindt een man een kazernekast. Helaas is de kast zelf in een zeer slechte staat, het enige wat hij nog kan doen is er een stukje uitzagen, een klein stukje waar een Duitse stempel opstaat.
Vanaf mei 1940 zijn er al Duitse troepen aanwezig. In augustus 1943 komt de Unterführerschule Arnheim in de kazerne, onder leiding van SS-Standartenführer Willi Fortenbacher. Hij wordt in juli 1944 opgevolgd door SS-Standartenführer Michael Lippert.
Een klein stukje triplex uit Arnhem, voor ons een historische aanwinst. 

E-mailen
Bellen
Map